Het duurzaam verwerken van mondkapjes na de corona crisis
Home » Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) | Recycling van Mondkapjes
'Operatie Mondkapje' - Het recyclen van mondkapjes
De uitdaging
Tijdens de corona crisis had het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) de taak om de inkoop op zich te nemen om landelijk genoeg materialen voor de zorgn te hebben. Tegen die tijd was dat hard nodig, omdat er snel gehandeld moest worden.
Toen de vaccinaties op gang kwamen, en de markt haar capaciteit en de productieketen weer op orde had, ontstond een overschot. Voor dit project is gekeken hoe wij het overschot aan mondneusmaskers (“mondkapjes”), duurzaam kunnen verwerken.
Tijd om actie te nemen
The Happy Activist heeft bureau LCH benaderd om een duurzame circulaire oplossing te zoeken voor mondkapjes. Wij zijn hierbij betrokken geraakt als kennis expert en ketenregisseur. Hierin heeft bureau LCH ons gevraagd een marktconsultatie uit te voeren. De inzichten uit deze consultatie zijn opgenomen in de daaropvolgende aanbestedingseisen.
Van mondkapje, naar plaatmateriaal
De aanpak
Gedurende 3 maanden is een marktconsultatie gehouden. Dit hebben we vanuit twee invalshoeken benaderd. Ten eerste hebben we partijen aangesproken die, vaak op kleine schaal, oplossingen hadden met de vraag of deze de wens hadden deze oplossing te schalen. Aan de andere kant zijn grote industriële partijen benaderd met de vraag of deze stroom met aanpassingen in hun systeem geschikt zou zijn als grondstof.
Operatie mondkapje
Onder de titel ‘operatie mondkapje’ zijn we samen met The Happy Activist een campagne gestart om oplossingen te scouten voor 3 type mondneusmaskers, met een totaal volume van 280 miljoen stuks.
Van mondkapje, naar plaatmateriaal
Bin there
Done that
The bin methode
-
Kennismaken
Wij komen bij je langs en bekijken de mogelijkheden voor jouw stroom. -
Product, materiaal, grondstof
De afvalstroom wordt benaderd op drie punten: kun je het nog gebruiken als product, als materiaal of als grondstof? -
Benaderen keten
Op basis van deze drie punten benaderen wij ons netwerk. Op zoek naar de juiste partijen die in jouw productie kunnen helpen door in te zamelen, te ontmantelen, verwerken of het nieuwe product af te zetten. -
Keten vormen
We zetten samen met jou de keten op en gaan aan de slag. We testen de techniek, markt en de business case -
Geld verdienen aan je afval
Ons doel is dat de keten jouw bedrijf geld oplevert. We werken naar een business case toe die goed werkt voor alle partners. -
Tijd voor actie
Van ons krijg je geen ‘mooi verwoorde visie’. Wij leveren een geïmplementeerde keten. -
En die actie blijft doorgaan
Wij begeleiden je in het hele traject. We zorgen dat er uiteindelijk een zelfsturende keten staat die werkt, ook zonder ons.
Vooruitblik 2025
Het effect
De mondneusmaskers bleken goed verwerkt te kunnen worden, en waren gewild door de markt. De resultaten van de marktconsultatie zijn meegenomen in de aanbesteding, waardoor circulaire oplossingen meer punten konden verdienen.
- Marktconsultatie
- Inzichten verwerken tot voorwaarden in tender
- Integreren in tender
“The Bin had de inhoudelijke expertise om mij verder te helpen met dit project.”
Matthijs Jaspers – The Happy Activist
Uitgelichte projecten
Get in the bin!
Wil jij ook koploper worden in de circulaire economie? Stuur ons een bericht en start de beweging naar een wereld zonder afval.
Martijn ten Kate
Martijn@thebin.nl