Onderzoek en rapportage naar kledingreparatie
Home » Rijkswaterstaat | Onderzoek kledingreparatie
Rijkswaterstaat - Onderzoek kleding en reparatie
De uitdaging
Rijkswaterstaat werkt aan een opschalingsplan voor Circulair Ambachtscentrum met een focus op textiel. Hun doel: het makkelijk, toegankelijk en betaalbaar maken van kledingreparatie in Nederland. Ze hebben de wens om pilots te initiëren om reparatie van kleding te vergroten en te professionaliseren. The Bin is gevraagd om een onderzoek te doen naar het huidige beeld van het repareren van kleding.
Wat is nodig om als maatschappij repareren van kleding de norm te maken?
Tijd om actie te nemen
Kleding reparatie is iets heel tastbaars. Veel mensen hebben wel eens een kledingstuk gerepareerd, en iedereen weet een kledingreparatiewinkel te vinden in de stad.
The Bin is door middel van desk research, rond vragen in ons netwerk en langs kledingherstelbedrijven geweest om te achterhalen hoe kledingreparatie in Nederland in elkaar steekt. Wat voor kleding reparatie vinden plaatsen en hoeveel kost dat nou? Alle resultaten en inzichten zijn verwerkt in een rapportage, die nu gebruikt gaat worden om de pilots bij Circulair Ambachtscentra, kleding café’s en meer te toetsen.
Van Fast Fashion, naar Rapid Repair
We moeten niet langer onze kleding afkeuren zodra het kapot is, maar zelf repareren of laten repareren door een professional. Wat als je je kleding net zo snel gerepareerd kan hebben, als dat je in de winkel iets nieuws koopt? Steeds meer bedrijven springen in op kledingreparatie, en de vraag ernaar groeit ook.
De nieuwe situatie
Rijkswaterstaat heeft nu de handvatten om de pilots te begeleiden van circulaire ambachtscentra en andere organisaties. Uit ons onderzoek blijkt dat veel bedrijven inspringen op het repareren van kleding. Winkels en merken bieden het aan als service en start ups zien kansen voor nieuwe business modellen. De voornaamste kansen liggen in de business case, het imago van kledingreparatie omhoog krikken, en het stimuleren van kledingreparatie door promotie, voorlichting en geld tegemoetkoming.
Inzichtelijk in een rapport
Het rapport is te vinden op de website van Circulair Ambachtscentrum. Zo is het toegankelijk voor iedereen die aan de slag wil met kleding reparatie.
The bin methode
-
Kennismaken
Wij komen bij je langs en bekijken de mogelijkheden voor jouw stroom. -
Product, materiaal, grondstof
De afvalstroom wordt benaderd op drie punten: kun je het nog gebruiken als product, als materiaal of als grondstof? -
Benaderen keten
Op basis van deze drie punten benaderen wij ons netwerk. Op zoek naar de juiste partijen die in jouw productie kunnen helpen door in te zamelen, te ontmantelen, verwerken of het nieuwe product af te zetten. -
Keten vormen
We zetten samen met jou de keten op en gaan aan de slag. We testen de techniek, markt en de business case -
Geld verdienen aan je afval
Ons doel is dat de keten jouw bedrijf geld oplevert. We werken naar een business case toe die goed werkt voor alle partners. -
Tijd voor actie
Van ons krijg je geen ‘mooi verwoorde visie’. Wij leveren een geïmplementeerde keten. -
En die actie blijft doorgaan
Wij begeleiden je in het hele traject. We zorgen dat er uiteindelijk een zelfsturende keten staat die werkt, ook zonder ons.
Vooruitblik 2025
Hoe de circulariteit
doorvloeit
Met de juiste kennis in huis kunnen er goede pilots opgezet worden
- Kledingreparatie op de agenda bij Circulair Ambachtscentra en textielorganisaties in Nederland
- Pilots opzetten en monitoren
- Nieuwe business cases voor kledingreparaties realiseren
- Andere vormen van reparatie op de agenda
Uitgelichte projecten
Get in the bin!
Wil jij ook koploper worden in de circulaire economie? Stuur ons een bericht en start de beweging naar een wereld zonder afval.
Martijn ten Kate
Martijn@thebin.nl