Verduurzaming van Swapfiets haar rubber stroom
De uitdaging
Swapfiets heeft de ambitie om het meest duurzame fietsmerk ter wereld te zijn. Doordat zij zelf eigenaar blijft van de fiets, draagt Swapfiets zelf voor voor het onderhoud. Dit resulteert in grote aantallen afgeschreven binnen- en buitenbanden. Deze werden nog verbrand.
Welke oplossing is er om deze stroom hoogwaardig te verwerken?
Tijd om actie te nemen
Voorheen gingen 100% van de buitenbanden, en 80% van de binnenbanden naar het restafval. In 3 maanden hebben wij verschillende partners benaderd. Dit is geëindigd in een nieuwe samenwerking opgezet tussen Swapfiets en Schwalbe. Hierin worden de banden verwerkt in een nieuwe fabriek van Schwalbe. Daarnaast hebben wij een weekendtas en shopper ontworpen gemaakt uit restmateriaal van de fietsbanden in combinatie met het zeildoek.
Van fietsband, naar weekendtas
De nieuwe situatie
De fietsbanden worden ingezameld per logistieke hub van Swapfiets. Hier gaan ze periodiek naar Schwalbe. Dit hebben wij georganiseerd voor Nederland, en is later opgeschaald naar Duitsland en andere landen. De kosten zijn hierin lager dan als de banden direct de vuilniszak in zouden gaan.
Het was de intentie om de weekendtassen te verkopen in alle Swapstores van Swapfiets. Door de maatregelen rondom corona konden deze echter niet verkocht worden. De tassen zijn daarna op initiatief van The Bin doorgezet in het merk Het Nieuwe Logisch.
Inzameling
Fietsbanden worden apart gehouden na reparatie, en verstuurd naar Schwalbe. Hier worden de grondstoffen opnieuw uit de band gehaald.
Van fietsband naar weekendtas
Swapfiets aan het woord
Founder – Richard Burger van Swapfiets
Klimhaleigenaar – Timo Tak van Monk Rotterdam
"The Bin heeft ons geholpen ons merk weer verder te brengen."
"Zonder neutrale partij zou dit een lastig project zijn geworden."
Met Swapfiets streven wij naar een 100% circulaire fiets. De rubber stroom was voor ons een lange tijd een doorn in het oog. The Bin heeft ons geholpen in het vinden en selecteren van de beste partners voor verwerking, en in het organiseren van de interne logistiek.
The bin methode
-
Kennismaken
Wij komen bij je langs en bekijken de mogelijkheden voor jouw stroom. -
Product, materiaal, grondstof
De afvalstroom wordt benaderd op drie punten: kun je het nog gebruiken als product, als materiaal of als grondstof? -
Benaderen keten
Op basis van deze drie punten benaderen wij ons netwerk. Op zoek naar de juiste partijen die in jouw productie kunnen helpen door in te zamelen, te ontmantelen, verwerken of het nieuwe product af te zetten. -
Keten vormen
We zetten samen met jou de keten op en gaan aan de slag. We testen de techniek, markt en de business case -
Geld verdienen aan je afval
Ons doel is dat de keten jouw bedrijf geld oplevert. We werken naar een business case toe die goed werkt voor alle partners. -
Tijd voor actie
Van ons krijg je geen ‘mooi verwoorde visie’. Wij leveren een geïmplementeerde keten. -
En die actie blijft doorgaan
Wij begeleiden je in het hele traject. We zorgen dat er uiteindelijk een zelfsturende keten staat die werkt, ook zonder ons.
Vooruitblik 2025
Hoe de circulariteit
doorvloeit
Het project is klaar om globaal geīmplementeerd te worden. Ook biedt dit het logistieke systeem om makkelijk reststromen aan te bieden aan andere partners.
- Een oplossing voor binnenbanden
- Een oplossing voor buitenbanden
- Een efficiënt intern inzamelsysteem
- Opschaling naar Duitsland
- Het verwerken van rubberen zadels
- Globale opschaling
Uitgelichte projecten
Get in the bin!
Wil jij ook koploper worden in de circulaire economie? Stuur ons een bericht en start de beweging naar een wereld zonder afval.
Martijn ten Kate
Martijn@thebin.nl